Październik to zdecydowanie miesiąc dyni.

Babeczki dyniowe są kolejną pyszną pomarańczową wariacją zaraz po zupie z dyni, puree z dyni dżemie z dyni.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, ale miałam okazję wytwarzać te dyniowo dyniowe babeczki już tyle razy, że postanawiam przekazać dobrą nowinę dalej ;)

Doświadczenie podpowiada, że równie rewelacyjnie ten przepis sprawdza się w wersji na duże ciasto dyniowe. Jedyną różnicą jest to, że należy wydłużyć czas pieczenia.

Babeczki dyniowe
Bebeczki dyniowe – kolorowo przed pieczeniem

24 babeczki dyniowe

  • 230 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 torebka cukru wanili(n)owego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na początek zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Jeśli używamy cukru wanili(n)owego, a nie ekstraktu, to należy dodać go razem ze zwyczajnym cukrem.

Następnie dodawać po kolei jajka i wymieszać na jednolitą masę.

Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii wymieszać w jednym naczyniu, a mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon przesiać do drugiego.

Dodawać do masy maślanej, na zmianę składniki mokre i składniki suche. Miksować do dokładnego połączenia.

Ciasto przełożyć do foremek do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 180 ºC przez około 30 – 35 minut do suchego patyczka.

Polewa dyniowa

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zagotować w garnuszku, tak aby powstała jednolita masa. Następnie polać przestudzone babeczki polewą.

Babeczki dyniowe
Babeczka dyniowa – efekt końcowy ;)

Smacznego!