Choinki z ciasta francuskiego – idealna imprezowa przekąska na ostatnią chwilę. Wykonanie jest superłatwe, wszystkie składniki kupisz w najbliższym markecie, a efekt WOW gwarantowany.
Jestem pewna, że ta zimowa przekąska zrobi furorę na każdej imprezie typu: wigilia firmowa, przyjęcie świąteczne, czy sylwester.
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego to moja specjalność, a te choineczki po prostu podbiły moje serce!
Przekąska na ostatnią chwilę – choinki z ciasta francuskiego
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 łyżki serka Mascarpone (opcjonalnie)
- 4-6 plastrów sera żółtego
- 6-8 plastrów salami lub kilka pomidorów suszonych
Przepis
Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować (w zależności od tego jaką masz wersję).
Cienko posmarować serkiem Mascarpone – ten krok możesz pominąć, ale z serkiem upieczone ciastka są bardziej puszyste.
Rozłożyć równo plastry sera i salami/pomidorów na całej powierzchni ciasta.
Pokroić ciasto w 1-2 cm paski wzdłuż krótszego boku.
I tutaj zaczyna się choinkowe magia. Ciasto trzeba poskładać w choinkę tak jak na zdjęciach.
1. Dolną krawędź paska ciasta złożyć do środka – to będzie dolna część choinki.
2. Złapać palcami powstałe zagięcie, podnieść lekko do góry i prostopadle przesunąć do przodu. Położyć tak, żeby te 2 warstwy były krótsze od poprzedniej.
3. Powtórzyć krok drugi aż skończy się pasek ciasta francuskiego.
4. Każde ciastko przebić wykałaczką wzdłuż „pnia”, żeby choinka się nie odchoinkowała podczas pieczenia.
Ułożyć choinki na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
HINT: ten papier w rolowanym cieście francuskim to równocześnie papier do pieczenia. Możesz go wykorzystać.
Nagrzać piekarnik do 220 °C. Wstawić choinki do nagrzanego pieca.
HINT: Nigdy nie wstawiaj ciasta francuskiego do zimnego piekarnika, bo zamiast się upiec po prostu się rozpłynie.
Jeśli masz piekarnik z grzaniem góra dół to piecz 20 minut.
Jeśli masz piekarnik z jedną grzałką to piecz 15 minut, przewróć choinki na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Pamiętaj, żeby ostrzec gości, że w choinkach są wykałaczki.
A jaka jest Twoja ulubiona imprezowa przekąska na ostatnią chwilę?
Skomentuj:
Świetne, a zastanawiałaś się może nad wersją wigilijną, czyli bez salami? I nad wersją na słodko? Tak tylko patrzę, że chyba wcale łatwo pozaginać ciasto na te choinki…
Dzięki za komentarz! :)
W wersji wigilijnej świetnie wychodzą też z pomidorami suszonymi (są opcją w tym przepisie właśnie :) )
A niedawno robiłam też wersję z pesto bazyliowym zamiast salami i też wyszły super, tak więc zachęcam do eksperymentowania :) I koniecznie pochwal się wynikami eksperymentów. Zawsze sprawia mi wielką radość, kiedy widzę, że ktoś skorzystał z moich wpisów :)
Ale fajne! A potem można powbijać w coś te wykałaczki i przynieść taki świąteczny las na tacy *.* Już to widzę w myślach :)
Ale fajne! A potem można powbijać w coś te wykałaczki i przynieść taki świąteczny las na tacy *.* Już to widzę w myślach :)
Podrzuć zdjęcia. Nie wiem tylko, czy lepsze będą zdjęcia lasu, czy min ludzi na jego widok :D <3