Dynie
© pbeens, flickr.com

W tym roku dynie obrodziły wyjątkowo licznie, więc pojawiło się ważne jesienne pytanie: co można zrobić z dyni? Po przygodach z zupą dyniową i babeczkami z glazurą dyniową przyszedł czas na dżem z dyni. W sieci znalazłam tysiąc przepisów na ten specyfik i zupełnie nie mogłam się zdecydować, który wybrać dlatego też padło na eksperymentowanie z każdym, który wydawał się warty uwagi. Tak oto w mojej spiżarni pojawiły się: dżem z dyni z pomarańczą, z galaretką pomarańczową oraz wersja z cukrem waniliowym.

Oryginalne przepisy namawiały do wsypywania 450 g cukru, dodawania 2 łyżek cynamonu albo wlewania soku z 4 cytryn do 1 kg dyni, co bardzo słusznie wydawało się podejrzane, więc własne konfitury zrobiłam z zastosowaniem niezawodnej metody prób i błędów dzięki czemu wyszły odpowiednio słodkie i aromatyczne. Złośliwi pewnie zaraz powiedzą, że to dietetyczny dżem z dyni, ale przynajmniej nadaje się do śniadania, a nie tylko jako słodycze! :)

Warto wiedzieć, że z 1 kg dyni wychodzi około 5 małych słoiczków dżemu – takich po musztardzie czy chrzanie.

Dla potomnych i własnej pamięci, a przede wszystkim dla poznania Waszej opinii na ich temat – przepisy na konfiturę dyniową:

Dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 łyżki cynamonu
  • 1-2 pomarańcze
  • 0,5 – 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Purée z dyni połączyć z cukrem i cynamonem, dorzucić obrane ze skórki bardzo drobno posiekane pomarańcze. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji podobnej do powideł – może to być nawet kilka godzin.

Wybuchający dżem z dyni
Wybuchający dżem z dyni

Dobrze użyć siatkowej pokrywki, która z jednej strony przepuszcza odparowującą wodę, a z drugiej zapobiega wybuchaniu konfitury na wszystko wokół.

Na koniec dolać sok z cytryny i dobrze wymieszać.Po połączeniu z cytryną nie gotować zbyt długo, żeby jej aromat nie wyparował.

Dla uzyskania bardziej jednolitej konsystencji można dodatkowo zmiksować konfiturę blenderem.

Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 8 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Purée z dyni połączyć z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30 minut – do  dokładnego rozpuszczenia cukru i odparowania części wody.

Dosypać galaretkę pomarańczową i energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku.

Jeszcze ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.

Dżem z dyni z cukrem waniliowym

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 6 goździków
  • 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

Purée z dyni wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dołożyć kilka goździków i gotować przez około pół godziny. Cukier dobrze się rozpuści, odparuje nadmiar wody, a goździki nadadzą dżemowi cudownego aromatu.

Do konfitury dolać sok z połowy cytryny i dobrze wymieszać.

Podobnie jak w przypadku dżemu z cynamonem, po dolaniu soku cytrynowego nie gotować zbyt długo żeby jej aromat nie wyparował.

Pasteryzacja dżemu dyniowego
Pasteryzacja dżemu dyniowego

Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.

Najlepszy dżem z dyni?

Wśród wyżej wymienionych moim faworytem zostaje dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Robi się go zdecydowanie najszybciej i najłatwiej, ale to nie największa jego zaleta! W smaku jest najdelikatniejszy ze wszystkich a ciekawej pomarańczowej nuty ciężko szukać w jakiejkolwiek innej konfiturze.

Smacznego!