To już kolejny mój przepis na zupę-krem, tym razem z dyni. Poprzednia zupa z cukinii na ostro cieszyła się dużym uznaniem zarówno domowników, jak i czytelników bloga. Przyszła pora by przede wszystkim tym drugim przedstawić równie prostą i smaczną zupę z dyni.

Prawdziwy sezon dyniowy jeszcze się nie zaczął, ale przecież pomysły na jego wykorzystanie warto mieć chwilę wcześniej! Przy okazji ostatniego sezonu na dynię w mojej kuchni triumfowały:

Te pierwsze wciąż czekają na swoją blogową opowieść, ale wszystko w swoim czasie!

Do dzisiejszej zupy wykorzystałam mrożoną dynię – obraną i pokrojoną w kostkę w sile sezonu :).

Składniki na zupę z dyni:

Zupa z dyni
Zupa z dyni
  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka cukru
  • 2 szczypty imbiru
  • pieprz
  • sól

Bulion można przygotować nawet z 1 litra wody i kostki rosołowej (wersja dla leniwych), chociaż zdecydowanie polecam wykorzystać prawdziwy. Podpowiem, że ta zupa może być idealną odpowiedzią na coponiedziałkowe pytanie: Co zrobić z rosołu? ;)

Sposób przygotowania:

Na początek należy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dynię oraz cebulę. Następnie przesmażyć je na oleju i posypać połową curry. W międzyczasie doprowadzić bulion do wrzenia i wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa. Całość należy gotować do momentu, w którym ziemniaka da się rozgnieść widelcem (zazwyczaj około 30 minut).

Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Curry można wsypać więcej niż przepisową łyżeczkę – zupa wciąż będzie świetna! Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze 2-3 minuty (ważne, żeby nie robić tego dłużej, bo czosnek najprawdopodobniej zrobi się gorzki).

Następnie całość należy potraktować blenderem, tak aby wyszedł aksamitny krem. Osobom nieposiadającym blendera podpowiem, że jeśli w pierwszej fazie pogotuje się zupę trochę dłużej, można zamiast blendera użyć miksera i też wychodzi krem!

Samą zupę warto podawać z grzankami i ozdobioną świeżą zieloną pietruszką.

Zupa-krem z dyni
Zupa-krem z dyni

Smacznego!