Większość przepisów na pesto z rukoli jakie do tej pory widziałam wymagało posiadania parmezanu, a tego raczej ciężko spotkać w domku na działce lub na wsi… Stworzyłam więc przepis na pesto z rukoli z czosnkiem, orzechami włoskimi i miodem.

Z czym jeść pesto? Rewelacyjnie komponuje się z żółtym serem i jest całkiem niezłym dodatkiem do kanapek. Myślę, że warto również spróbować z naczosami.

Składniki na pesto z rukoli

  • 100 g rukoli
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać długie łodyżki – pesto nie będzie gorzkie. Rukolę, czosnek i orzechy włoskie wrzucić do misy dodać łyżkę oliwy z oliwek i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać miód, sól i pieprz do smaku.

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli

Smacznego!