Większość przepisów na pesto z rukoli jakie do tej pory widziałam wymagało posiadania parmezanu, a tego raczej ciężko spotkać w domku na działce lub na wsi… Stworzyłam więc przepis na pesto z rukoli z czosnkiem, orzechami włoskimi i miodem.
Z czym jeść pesto? Rewelacyjnie komponuje się z żółtym serem i jest całkiem niezłym dodatkiem do kanapek. Myślę, że warto również spróbować z naczosami.
Składniki na pesto z rukoli
- 100 g rukoli
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać długie łodyżki – pesto nie będzie gorzkie. Rukolę, czosnek i orzechy włoskie wrzucić do misy dodać łyżkę oliwy z oliwek i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać miód, sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Skomentuj:
Ja byłam w Holandii tydzień temu na WordCamp Europe i się zakochałam w rukoli. Bo oni tam często ją używają. No i po powrocie poszłam do osiedlowego warzywniaka i kupiłam ogromną pakę. I chyba za ogromną, bo teraz już nie wiem, co z nią robić. A tu proszę – przepis jak znalazł! I pomyśleć że jest to tzw. efekt uboczny WordCampa Wrocław (bo skomentowałaś mój wpis, pojawił się ten artykuł na dole dzięki Comments Luv :-) )
To idę dokupić orzechy i do dzieła!
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D
Pesto z rukoli dobry pomysł :) Jeszcze takiego dania nie jadłam, lubię pesto bo jest szybkie danie i smaczne.
klasyka gatunku ;) zawsze się sprawdza
Lubię pesto, ale nie specjalnie przepadam za rukolą
Zdecydowanie nie moje smaki – ani rukoli, ani tym bardziej orzechów włoskich nie lubię! ;)