W moim ostatnim wpisie o tym jak zrobić dżem z dyni wszystkie konfitury oparte były na purée. Zasadniczo zrobienie takiej papki to już 3/4 sukcesu… Nasuwa się więc ważne pytanie: jak właściwie zrobić purée z dyni?

Purée z dyni
Purée z dyni

Generalnie są dwa sposoby. Obydwa są równie czasochłonne jednak znacząco się różnią i każdy może wybrać wygodniejszy dla siebie.

Purée z dyni Sposób 1

Dynię umyć dokładnie, pokroić na ćwiartki lub trochę mniejsze kawałki i oddzielić od pestek. Takie kawałki włożyć do nagrzanego do 200 ºC piekarnika i piec przez około 30 minut.

Po lekkim przestudzeniu używając łyżki zebrać  ze skóry miąższ dyniowy  i przełożyć do garnka.

Następnie rozgnieść widelcem, pałką do gniecenia ziemniaków lub zmiksować blenderem.

Voila puree z dyni gotowe.

Purée z dyni Sposób 2

Dynię umyć dokładnie, oddzielić od pestek i obrać ze skóry. Następnie pokroić na grubą kostkę.

Do garnka nalać trochę wody – tak aby przykrywała dno. Dynię gotować od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut.

Następnie rozgnieść widelcem, pałką do gniecenia ziemniaków lub zmiksować blenderem.

Gotowe!

Puree z dyni można wykorzystać od razu (do dżemu dyniowego, babeczek, ciasta, zamiast ziemniaków do obiadu) lub zamrozić – na pewno nie zmieni już swojej konsystencji i przede wszystkim nie zajmuje w zamrażalniku tyle miejsca co cała dynia!