Tarta z budyniem to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, jakie można upiec ze składników dostępnych w każdym sklepie osiedlowym. Dzisiaj przedstawiam wersję jesienno-zimową: z dżemem, ale istnieją też wszelkie wakacyjne odmiany! Tarta z budyniem i poziomkami, malinami, jagodami, kiwi albo bananem…
Moja tarta z dżemem jest na tyle słodka, że świetnie nadaje się na ciasto do kawy – koniecznie gorzkiej ;) Wersja z owocami całkiem nieźle sprawdza się też jako deser na lato.
Składniki na spód tarty
- 1-1,5 szklanki mąki
- ⅓ kostki masła bądź margaryny (w temperaturze pokojowej!)
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Składniki do wypełnienienia tarty
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- ½ litra mleka
- ⅓ kostki masła (w temperaturze pokojowej!)
- słoiczek super słodkiego dżemu (ja użyłam wiśniowego)
- wiórki kokosowe do posypania
Ciasto
Wszystkie składniki należy ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Następnie włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie rozgnieść palcami na formie do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec przez 20 minut w 180 °C.
Formy nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Spora ilość masła użytego do wyrobienia ciasta sprawia, że nie przykleja się ono do brytfanki i łatwo jest je wyjąć.
Słodkie wypełnienie
Ugotować obydwa budynie w ½ litra mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli jest bez cukru – należy posłodzić).
Odstawić do ostygnięcia.
Na upieczonym spodzie tarty rozsmarować dżem.
Margarynę rozmiksować na puszystą masę i następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Miksować do momentu uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć cały krem z budyniu na tartę.
Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Skomentuj:
O mniam, uwielbiam ciasta z budyniem :)
Ze śmietaną i na bazie ciastek lepsze :P
Z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu smakuje cudownie. Lubię czasem poeksperymentować i nieżle
Z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu smakuje cudownie. Lubię czasem poeksperymentować i nieźle smakuje.
Wiedziałem, żeby tego nie czytać :) Teraz zrobiłem się głodny :)
Oooo… ale mam ochotę na takie pyszne ciasto. Jak tylko troszkę wyzdrowieję i nie będę musiał wcinać głupiego ryżu z cynamonem i jakiejś kaszy manny to od razu biorę się za takie ciacho! Tylko u sąsiadki bo sam nie mam piekarnika :)
moja żona zrobiła kiedyś tartę z kremem, który polegał na połączeniu budyniu i śmietany kremówki. To była też pychotaaaaa :)
@Oskar: O! Budyń i śmietana faktycznie brzmi lepiej niż budyń i margaryna. Muszę wypróbować taki krem. Dzięki za podpowiedź!
Bardzo lubię robić i jeść różnego rodzaju tarty. Więc i tą pysznie wyglądającą zrobię i zjem :)