Jakiś czas temu pisałam, że świetnie wyszła mi tarta z łososiem i pomidorami. Tym razem przyszła pora na znaczącą zmianę przepisu i tak powstała tarta z kurczakiem, pomidorami i serem feta! Na dowód tego, że jest równie pyszna jak ta pierwsza – napiszę tylko, że zniknęła tak szybko, że udało się zrobić jedynie zdjęcie całości, zanim kawałki trafiły na talerze ;)

Tarta z kurczakiem pomidorami i serem feta
Tarta z kurczakiem, pomidorami i serem feta

Składniki na ciasto

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła bądź margaryny
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Składniki na wierzch

  • 300 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 op. przecieru pomidorowego
  • 1 op. sera feta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • 2 łyżki mąki i kilka łyżek zimnej wody

[Listonic]

Ciasto

Zrobienie ciasta do tarty wymaga kilku nieskomplikowanych kroków. Przede wszystkim należy ugnieść wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Następnie włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie rozgnieść palcami na formie do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec przez 15 minut w 180 °C.

Formy nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Spora ilość masła użytego do wyrobienia ciasta sprawia, że nie przykleja się ono do brytfanki i łatwo jest je wyjąć.

Wierzch

W pierwszej kolejności kurczak – należy go opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia posypać przyprawą do kurczaka lub przyprawami, które wg gustu smakują najlepiej z tym mięsem.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że wody wypływającej z kurczaka nie należy odlewać, ale poczekać aż sama wyparuje – na podstawie czasu potrzebnego do jej odparowania wiadomo na pewno, że kurczak jest gotowy.

Tarta z kurczakiem pomidorami i serem feta
Tarta z kurczakiem, pomidorami i serem feta

Pomidorowa część dania wygląda bardzo podobnie jak w przypadku tarty z łososiem… Przecier trzeba wlać na patelnię, albo do garnka, dodać cukier, paprykę ostrą i słodką (około łyżeczkę) oraz pieprz. Gotować przez około 10-15 minut – przecier powinien zrobić się słodszy. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Można dosolić dla smaku i całość gotować jeszcze przez około 5 minut.

Na koniec warto dodać mąkę roztworzoną w wodzie, dzięki czemu sos zgęstnieje i wierzchnie składniki nie będą miały szansy w nim utonąć.

Całość zagotować jeszcze raz i wylać na podpieczoną tartę. Na wierzchu poukładać kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta.

Piec przez 15 minut.

Tarta z kurczakiem, pomidorami i serem feta jest gotowa.

Smacznego!

 

P.S. Całkiem niedawno założyłam stronę bloga na Facebooku: Milion myśli anoriell. Zachęcam do polubienia i bycia na bieżąco z pojawiającymi się tutaj wpisami! :)