Okazuje się, że eksperymenty kulinarne mogą wychodzić lepiej niż w najśmielszych oczekiwaniach! Tarta z pomidorami i łososiem była pomysłem na szybko i prosto, a wyszła tak dobra, że koniecznie muszę się podzielić…
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęć, ale mam nadzieję, że i bez tego ktoś znajdzie wenę do kulinarnej twórczości ;)
Składniki na ciasto
- 1-1,5 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła bądź margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na wierzch
- 250 g łososia
- 1/2 cytryny
- sól
- 1 op. przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki i kilka łyżek zimnej wody
[Listonic]
Ciasto
Przygotowanie cista jest bardzo proste… Wystarczy zagnieść wszystko i wsadzić do zamrażalnika na 20 minut, potem rozgnieść palcami na formie do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec 15 minut w 180 stopniach.
Masła może się wydawać dużo, ale dodanie mniejszej ilości sprawia, że tarta jest sucha i nie da się łatwo kroić, ani jeść bez nadmiernego kruszenia…
Wierzch
Na początek łosoś. Należy go opłukać, pokroić w paski, posolić i zalać sokiem z połowy cytryny. Odstawić na 20-30 minut do lodówki.
W międzyczasie zabieramy się za pomidorową część dania… Przecier trzeba wlać na patelnię, albo do garnka, dodać do niego czosnek przecisnięty przez praskę i łyżeczkę bazylii. Kiedy zawartość patelni się zagotuje dodać cukier, paprykę ostrą (szczyptę) i słodką (około łyżeczkę), sól i pieprz – gotować jeszcze przez 10-15 minut (przecier przestaje być kwaśny i robi się smaczny). Jeśli wciąż jest zbyt kwaskowy można dodać więcej cukru.
Na koniec dodać mąkę rozrobioną w wodzie. Sos zrobi się gęstszy i nie będzie ryzyka, że rozmoczy ciasto. Całość trzeba jeszcze chwilę gotować.
Na koniec na podpieczoną tartę wylać sos i na wierzchu poukładać łososia.
Piec przez 25 minut.
Skomentuj:
Konkretny przepis dla mnie jak najbardziej prosty i w miarę tani przepis na pyszną rybkę. Zazwyczaj podaję ją z przecierem pomidori, robiąc z niego oczywiście sos, z dużą ilością przypraw. Ogólnie jedzenie OK. Polecam.