Okazuje się, że eksperymenty kulinarne mogą wychodzić lepiej niż w najśmielszych oczekiwaniach! Tarta z pomidorami i łososiem była pomysłem na szybko i prosto, a wyszła tak dobra, że koniecznie muszę się podzielić…

Bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęć, ale mam nadzieję, że i bez tego ktoś znajdzie wenę do kulinarnej twórczości ;)

Składniki na ciasto

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła bądź margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na wierzch

  • 250 g łososia
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 op. przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki i kilka łyżek zimnej wody

[Listonic]

Ciasto

Przygotowanie cista jest bardzo proste… Wystarczy zagnieść wszystko i wsadzić do zamrażalnika na 20 minut, potem rozgnieść palcami na formie do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec 15 minut w 180 stopniach.

Masła może się wydawać dużo, ale dodanie mniejszej ilości sprawia, że tarta jest sucha i nie da się łatwo kroić, ani jeść bez nadmiernego kruszenia…

Wierzch

Na początek łosoś. Należy go opłukać, pokroić w paski, posolić i zalać sokiem z połowy cytryny. Odstawić na 20-30 minut do lodówki.

W międzyczasie zabieramy się za pomidorową część dania… Przecier trzeba wlać na patelnię, albo do garnka, dodać do niego czosnek przecisnięty przez praskę i łyżeczkę bazylii. Kiedy zawartość patelni się zagotuje dodać cukier, paprykę ostrą (szczyptę) i słodką (około łyżeczkę), sól i pieprz – gotować jeszcze przez 10-15 minut (przecier przestaje być kwaśny i robi się smaczny). Jeśli wciąż jest zbyt kwaskowy można dodać więcej cukru.

Na koniec dodać mąkę rozrobioną w wodzie. Sos zrobi się gęstszy i nie będzie ryzyka, że rozmoczy ciasto. Całość trzeba jeszcze chwilę gotować.

Na koniec na podpieczoną tartę wylać sos i na wierzchu poukładać łososia.

Piec przez 25 minut.

Smacznego!