Oryginalnie przepis na czekoladową chmurę rozreklamowała w swojej książce Nigella Lawson. Trzeba go było jednak dostosować do panujących warunków, no bo kto będzie kupował likier za 80 zł tylko po to, żeby dolać łyżeczkę do ciasta…
Jestem w tym przepisie absolutnie zakochana i wytwarzam chmurkę co jakiś czas nawet pomimo konieczności brudzenia 4 garnków/misek. Warto!
Składniki:
- 250 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao) Od biedy z gorzkim Wedlem też jest dobre
- 125 g miękkiego masła
- 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
- 175 g cukru
- 2 łyżki likieru Cointreau (to ten drogi) – łyżka wódki lub amaretto działa całkiem dobrze
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 opakowanie Śmietan-fixu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania
[Listonic]
Przygotowanie:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. To znaczy wsadzić jeden garnek w drugi, do dolnego nalać wody i zagotować, a do górnego wrzucić czekoladę i poczekać aż się rozpłynie. Do roztopionej czekolady dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Wyparzyć pomarańczę (można w gorącej jeszcze wodzie ze spodniego garnka), zetrzeć skórkę na drobnych oczkach i dorzucić do czekolady. Odstawić masę do przestygnięcia.
Nastawić piekarnik na 180 °C Z termoobiegiem na 160 °C
Mikserem ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru. Dodać przestudzoną masę czekoladową i likier/wódkę.
Pozostałe 4 białka lekko posolić (małą szczyptą) i ubić na pianę. Stopniowo dodawać do niej 100 g cukru i dalej ubijać aż piana będzie zachowywać swój kształt, ale nie będzie bardzo sztywna. Znaczy ma być nie do końca taka jak u Pascala :>
Pomieszać łyżką pianę z masą czekoladową. Najlepiej dodawać pianę po trochu, żeby jej nie rozbić.
Tortownicę (około 23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Piec 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.
Wystudzić ciasto – środek na pewno oklapnie i utworzy się czekoladowa miska.
Ubić śmietanę razem z cukrem waniliowym i śmietanfixem – dzięki temu drugiemu śmietana dłużej jest sztywna i nie trzeba ciasta zjadać natychmiast. Do czekoladowej miski wrzucać po jednej łyżce śmietany – tak żeby to, co się z niej ułoży przypominało chmurkę. Wierzch przy pomocy sitka posypać gorzkim kakaem.
Smacznego!
Skomentuj:
Wyłapałam ten przepis już na Twoim poprzednim blogu i zdecydowanie byłam zachwycona efektem zważając na moje beztalencie w tej materii :).
@Tenshi: Super :) Myślę, że dla początkujących cukierników bardzo dużym plusem tego ciasta jest fakt, iż ono całkiem normalnie jest nieszczególnie urodziwe i takie właśnie powinno być ;) Zupełnie nie trzeba się przejmować jego wyglądem za to w smaku jest cudowne ^^