Oryginalnie przepis na czekoladową chmurę rozreklamowała w swojej książce Nigella Lawson. Trzeba go było jednak dostosować do panujących warunków, no bo kto będzie kupował likier za 80 zł tylko po to, żeby dolać łyżeczkę do ciasta…

Jestem w tym przepisie absolutnie zakochana i wytwarzam chmurkę co jakiś czas nawet pomimo konieczności brudzenia 4 garnków/misek. Warto!

Czekoladowa chmura
Czekoladowa chmura

 Składniki:

  • 250 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao) Od biedy z gorzkim Wedlem też jest dobre
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru Cointreau (to ten drogi) – łyżka wódki lub amaretto działa całkiem dobrze
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania

[Listonic]

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. To znaczy wsadzić jeden garnek w drugi, do dolnego nalać wody i zagotować, a do górnego wrzucić czekoladę i poczekać aż się rozpłynie. Do roztopionej czekolady dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Wyparzyć pomarańczę (można w gorącej jeszcze wodzie ze spodniego garnka), zetrzeć skórkę na drobnych oczkach i dorzucić do czekolady. Odstawić masę do przestygnięcia.

Nastawić piekarnik na 180 °C Z termoobiegiem na 160 °C

Mikserem ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru. Dodać przestudzoną masę czekoladową i likier/wódkę.
Pozostałe 4 białka lekko posolić (małą szczyptą) i ubić na pianę. Stopniowo dodawać do niej 100 g cukru i dalej ubijać aż piana będzie zachowywać swój kształt, ale nie będzie bardzo sztywna. Znaczy ma być nie do końca taka jak u Pascala :>
Pomieszać łyżką pianę z masą czekoladową. Najlepiej dodawać pianę po trochu, żeby jej nie rozbić.

Czekoladowa chmura making of
Czekoladowa chmura making of

Tortownicę (około 23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Piec 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.
Wystudzić ciasto – środek na pewno oklapnie i utworzy się czekoladowa miska.

Ubić śmietanę razem z cukrem waniliowym i śmietanfixem – dzięki temu drugiemu śmietana dłużej jest sztywna i nie trzeba ciasta zjadać natychmiast. Do czekoladowej miski wrzucać po jednej łyżce śmietany – tak żeby to, co się z niej ułoży przypominało chmurkę. Wierzch przy pomocy sitka posypać gorzkim kakaem.

Smacznego!