Tarta z herbatników bez pieczenia, czyli ciasto zupełnie nie wymagające sprzętu kuchennego! Pierwszy raz zdarzyło mi się robić tartę z herbatnikowym spodem, ale wyszła wyjątkowo dobra! Można powiedzieć, że to idealne ciasto do kawy ;)
Spód tarty z herbatników
- 250 g herbatników typu Petit Beurre
- 0,5 kostki masła lub margaryny
Na początek należy bardzo drobno pokruszyć herbatniki. Najlepiej zrobić to w robocie kuchennym, ale jeśli gotujecie w warunkach bojowych (tak jak ja tym razem) możecie użyć wałka do ciasta lub tłuczka do ziemniaków ;)
Herbatniki pokruszone do stanu przypominającego bułkę tartą należy następnie dokładnie wymieszać z roztopionym masłem lub margaryną. Tak przygotowaną masę rozkładamy na formie do tarty lub w zwyczajnej okrągłej tortownicy. Całość uklepujemy łyżką i odkładamy do lodówki na około 15 minut.
Wypełnienie tarty
- 500 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietanfix
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- wiśnie z kompotu/z alkoholu (lub jakiekolwiek inne ulubione owoce pokrojone na małe części)
[Listonic]
Na tarcie z herbatników układamy wiśnie. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem (który sprawia, że bita śmietana dłużej jest puszysta i nie rozpływa się). Warto pamiętać, że śmietanę ubija się znacznie lepiej, kiedy zarówno śmietana jak i naczynie, w której ją ubijamy są mocno schłodzone.
Do ubitej śmietany wsypujemy wiórki kokosowe (jak wiecie wiórki kokosowe dobre do wszystkiego) i mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę rzucamy łyżką na ciasto tak, aby powstały nieregularne chmurkowe kształty, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowaną tartę odstawiamy do lodówki na około pół godziny i gotowe!
Smacznego!
Skomentuj:
Baaardzo słodko!
W sezonie jednak chyba lepsze owoce zerwane bezpośrednio z krzewu np. jeżyny, maliny! :)
k
Mniam! Pomysłowo :)
Wygląda przepysznie i pewnie smakuje tak samo
Są wiśnie, jest kokos – do pełni szczęścia brakuje jeszcze marcepana i chałwy! Może następnym razem zrobisz jeszcze dwie inne wersje z tymi dodatkami – myślę, że mogły być równie rewelacyjne :)
@Krystyna – Przy tym cieście Skórka może się schować :P
Hey Kasia,
Czy mogę zmienić proporcję? jeśli pragnę stworzyć taką przystawkę dla 4 osób ile mniej więcej gram herbatników muszę użyć ? 500-750g? Również interesuje mnie rozłożenie proporji składników dla wypełnienia tarty :)
@Michał: Ja z tych proporcji zrobiłam 'tartę’ przy użyciu zwyczajnej tortownicy o średnicy 22 cm i wyszło z tego 6 takich kawałków jak na zdjęciu.
Oczywiście ciasta nigdy za wiele, więc śmiało możesz wszystkiego zrobić dwa razy więcej ;) Ale radzę na dwóch osobnych blaszkach, bo jeśli sama tarta będzie dwa razy większa, to bardzo trudno będzie ją przekładać na talerze…
A. Wiśni z alkoholu było tyle, żeby mniej więcej przykrywały dno, ale nie potrafię podać dokładnej masy, bo to już od Ciebie zależy jak owocowe ciasto chcesz mieć ;)
Nie chciał bym nikogo zniechęcać moim wpisem ale czy może mi ktoś powiedzieć ile takie ciasto ma kalorii?
Nie zastanawiałam się nad tym, ale zakładam, że tak jak każde ciasto: zbyt wiele by łączyć je ze stosowaniem jakiejkolwiek zdrowej diety ;)
Super ciasto ostatnio zrobiłam swojemu chłopakowi i był bardzo zadowolony, dzięki za przepis.
Na pewno jest to jakaś opcja dla tradycyjnego ciasta do tarty, które mi nie zawsze wychodzi. Bo albo za dużo masła i się leje, albo za mało i jest suche. Do kremu można dodać jeszcze mascarpone. Wygląda pysznie!
Witam. Świetny pomysł na pieczenie bez pieczenia ;). Przy najbliższej okazji spróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Zblendowane herbatniki będą chyba za „mączne”?
@SpeX: Nie będą zbyt mączne. Ja użyłam tłuczka, bo niestety nie posiadam blendera…
Oj wygląda smacznie i pewnie takie samo jest. Andrzej też zastanawiam się ile to może mieć kalorii, ale wydaje się, że na pewno nie mało… Pozdrawiam
Jak dla mnie bardzo fajny pomysł na ciasto bez pieczenia, niestety mój piekarnik wszystko pali. Smaczne połączenie skłądników.
Smaczne i szybkie ciasto. Polecam :)
oj tak, po świetach pysznie
oj tak, po świetach pysznie