Tarta z herbatników bez pieczenia, czyli ciasto zupełnie nie wymagające sprzętu kuchennego! Pierwszy raz zdarzyło mi się robić tartę z herbatnikowym spodem, ale wyszła wyjątkowo dobra! Można powiedzieć, że to idealne ciasto do kawy ;)

Spód tarty z herbatników

Tarta wiśniowo-kokosowa - herbatniki
Pokruszone herbatniki
  • 250 g herbatników typu Petit Beurre
  • 0,5 kostki masła lub margaryny

Na początek należy bardzo drobno pokruszyć herbatniki. Najlepiej zrobić to w robocie kuchennym, ale jeśli gotujecie w warunkach bojowych (tak jak ja tym razem)  możecie użyć wałka do ciasta lub tłuczka do ziemniaków ;)

Herbatniki pokruszone do stanu przypominającego bułkę tartą należy następnie dokładnie wymieszać z roztopionym masłem lub margaryną. Tak przygotowaną masę rozkładamy na formie do tarty lub w zwyczajnej okrągłej tortownicy. Całość uklepujemy łyżką i odkładamy do lodówki na około 15 minut.

Wypełnienie tarty

Tarta z herbatników bez pieczenia
Spód tarty z herbatników
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietanfix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • wiśnie z kompotu/z alkoholu (lub jakiekolwiek inne ulubione owoce pokrojone na małe części)

[Listonic]

Na tarcie z herbatników układamy wiśnie. Następnie ubijamy śmietanę  z cukrem pudrem i śmietanfixem (który sprawia, że bita śmietana dłużej jest puszysta i nie rozpływa się). Warto pamiętać, że śmietanę ubija się znacznie lepiej, kiedy zarówno śmietana jak i naczynie, w której ją ubijamy są mocno schłodzone.

Do ubitej śmietany wsypujemy wiórki kokosowe (jak wiecie wiórki kokosowe dobre do wszystkiego) i mieszamy łyżką.

Tak przygotowaną masę rzucamy łyżką na ciasto tak, aby powstały nieregularne chmurkowe kształty, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowaną tartę odstawiamy do lodówki na około pół godziny i gotowe!

Tarta wiśniowo-kokosowa na spodzie z herbatników
Tarta wiśniowo-kokosowa na spodzie z herbatników

Smacznego!