Sezon cukiniowy już dawno za nami, ale w moim zamrażalniku zostało całkiem sporo zielonego warzywa… Absolutny brak miejsca na inne pyszności nasunął bardzo ważne pytanie: co też można zrobić z cukinii?
Odpowiedź na to pytanie przyszła znienacka i tak powstała…
Zupa-krem z cukinii na ostro
- 30 – 40 dkg cukinii
- 2 – 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 l bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
[Listonic]
Wykonanie jest zaskakująco łatwe i szybkie, zwłaszcza że sama cukinia już w wakacje została pokrojona w kostkę i zamrożona… (Oczywiście zupa wychodzi równie smaczna, kiedy wytwarza się ją ze świeżej cukinii).
Na początek trzeba zagotować 1 litr bulionu (taki oszukany i bardzo szybki można zrobić z 1 l wody i 1 kostki rosołowej). Potem wrzucić do niego pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki i cebulę (wcześniej można je podsmażyć na 1 łyżce oleju).
Należy gotować do momentu, w którym ziemniaki i cukinia są na tyle miękkie, że dają się rozgnieść widelcem.
Zupę doprawiamy łyżeczką cukru, curry i ostrej papryki. Gotujemy chwilę i dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość należy zagotować jeszcze raz i zmiksować blenderem (lub w razie jego braku mikserem). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Skomentuj:
Z cukinii można zrobić w zasadzie wszystko.
Jest całkiem niezłym zamiennikiem dla ziemniaków których nie jadam (poza frytkami a te z cukinii niestety nie wychodzą).
Placki, panierowana,faszerowana,duszona z papryką, konserwowa… Kiedyś się tym żywiłem przez 3 miesiące ;)
A ja jestem taka głodna i szukam właśnie inspiracji, szkoda, że tak późno znalazłam ten przepis, bo bym sobie coś takiego na obiad zrobiła:) mniam
Cukinia może być świetnym zamiennikiem ziemniaka, ja zawsze robię placki z cukinii (takie na patelni) i są naprawdę rewelacyjne, trochę delikatniejsze niż ziemniaczane i bardzo proste w przygotowaniu, nie licząc czasu na smażenie. W tym roku planujemy zasiać w ogrodzie trochę więcej cukinii, którą trzeba będzie jakoś pożytecznie wykorzystać więc zapewne pojawi się również ta zupa, wielkie dzięki za inspirację.
Już tyle razy slyszałam o plackach z cukinii, a jeszcze nigdy ich nie jadłam. W tym roku będę musiała naprawić ten błąd ;)
Mniam, czytając zrobiłem się nagle głodny, trzeba będzie ten przepis wypróbować, przyznam że nigdy takiego cuda jeszcze nie miałem okazji spróbować:)
Dobry przepis. Ja to mam właśnie problemy z paroma kilogramami , męczę się kilka dni potem jem do syta i zaś to samo. Istnieje sposób odżywiania beż wyrzeczeń dla żołądka, a dająca „zjazd” kilogramów bez ćwiczeń? Pozdrawiam
Swietny przepis, sam probowalem pycha !!
Ja uwielbiam podobną zupę, ale z cukinią zamienioną na dynię! I z grzankami :).
Bardzo ciekawy przepis na zupe. Jeszcze nigdy takiej ie jadłem i przyznam jestem bardzo ciekawy właśnie jej smaku:)
Dzisiaj zrobię to. :-) Co prawda kupiłem świeże cukinie, bo chciałem zrobić makaron z sosem pieczarkowym, cukinią, tofu wędzonym i rucolą, ale tamto już znam, więc spróbuję Twojej zupy. Dzięki wielkie! :-)
Podoba mi się ten przepis :) już wypróbowałem i rzeczywiście krem wychodzi zacny. A placki z cukinii to klasyk, polecam spróbować.
Wygląda apetycznie, w weekend na pewno spróbujemy tego przepisu, nie omieszkam zdać relację z próby potrawy!:D
Nigdy nie robiłam zupy z cukinii, ale zrobię! Tym bardziej, że na ostro :)
Od niedawna, kiedy odkryłam cukinię, jestem fanką wszelkich dyniowatych w kuchni.. zamiast naszych odwiecznych, ciężkich dań z kapustnych… :) ale.. ale.. ta łyżeczka ostrej papryki to chyba przesada?? przynajmniej dla mojego podniebienia :))
@Krystyna: Łyżeczka była zdecydowanie płaską łyżeczką, ale zupa faktycznie była mocno pikantna. Zawsze można dodać mniej wg uznania i zupa na pewno nadal będzie pyszna :)
Placuszki z cukinii jadłam ale zupki nigdy nie próbowałam, chyba nadchodzi ten pierwszy raz :)
Bardzo lubię różne zupy z cukinii, ale nie wpadłam nigdy na to, by dodać ziemniaki. Wypróbuję ten ciekawy przepis.
Uwielbiam cukinię w różnej postaci, a najbardziej grillowaną. Z chęcią wypróbuję ten przepis
Cukinia, to trochę podobnie smakuje jak dynia… No może dynia jest trochę bardziej sama w sobie słodka. Cukinię najczęściej używam do lecza. Zupy z cukinii nigdy nie jadłem, ale może warto spróbować.
A ja robię też placuszki z cukinii, tak jak placki ziemniaczane- są pyszne!