Sezon cukiniowy już dawno za nami, ale w moim zamrażalniku zostało całkiem sporo zielonego warzywa… Absolutny brak miejsca na inne pyszności nasunął bardzo ważne pytanie: co też można zrobić z cukinii?

Odpowiedź na to pytanie przyszła znienacka i tak powstała…

Zupa-krem z cukinii na ostro

Zupa cukiniowa
Zupa cukiniowa
  • 30 – 40 dkg cukinii
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

[Listonic]

Wykonanie jest zaskakująco łatwe i szybkie, zwłaszcza że sama cukinia już w wakacje została pokrojona w kostkę i zamrożona… (Oczywiście zupa wychodzi równie smaczna, kiedy wytwarza się ją ze świeżej cukinii).

Na początek trzeba zagotować 1 litr bulionu (taki oszukany i bardzo szybki można zrobić z 1 l wody i 1 kostki rosołowej). Potem wrzucić do niego pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki i cebulę (wcześniej można je podsmażyć na 1 łyżce oleju).

Należy gotować do momentu, w którym ziemniaki i cukinia są na tyle miękkie, że dają się rozgnieść widelcem.

Zupę doprawiamy łyżeczką cukru, curry i ostrej papryki. Gotujemy chwilę i dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Całość należy zagotować jeszcze raz i zmiksować blenderem (lub w razie jego braku mikserem). Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Zupa cukiniowa
Zupa cukiniowa

Smacznego!